Kino nakti CRAZY NIGHT 5 Kultūras Akadēmijā. Tēma: Vai viegli būt jaunam?


Pašnāvnieku zāle / Sala samobójców

Vienā naktī Latvijas pirmizrādi piedzīvos trīs godalgotas Eiropas filmas.

Jau piekto reizi Latvijas Kultūras akadēmija aicina kinogardēžus uz bezmaksas nakts filmu skati ar nosaukumu”Crazy Night”. Tā norisināsies naktī no 17. uz 18. martu kinoteātra “Splendid Palace” Lielajā zālē, sākot no plkst. 22.00 un turpināsies līdz nākošās dienas rītausmai.

Pašnāvnieku zāle / Sala samobójców

Ņemot vērā, ka filmu maratona apmeklētāju būtisku daļu veido jaunās paaudzes cilvēki, šoreiz skates tēma ir atsauce uz leģendāras Jura Podnieka 80. gados uzņemtās filmas nosaukumu”Vai viegli būt jaunam?”. Un ar šo filmu festivāls arī tiks atklāts, bet tai sekos trīs pavisam jaunas mākslas filmas no Polijas, Krievijas un Norvēģijas, kuras ļoti veiksmīgi un suģestējoši traktē šo tēmu mūsdienās. Katra no šīm filmām kino nakts “Crazy Night” laikā piedzīvos savu Latvijas pirmizrādi. Visas trīs jau ir tikušas apbalvotas starptautiskos festivālos un vairākās valstīs ir paspējušas iekarot skatītāju sirdis un prātus.

Katra filma ataino citu jaunības posmu. Poļu filmas “Pašnāvnieku zāle” galvenajam varonim Dominikam ir 18 gadi, viņš pieder emo subkultūrai un arvien dziļāk grimst virtuālajā pasaulē. Kādā ballītē Dominiks tiek izprovocēts noskūpstīt savu draugu, tajā brīdī pat nenojaušot, cik lielā mērā tas izmainīs visu viņa dzīvi. Krievu filmā “Skābeklis”, kuru pēc savas slavenās šāda paša nosaukumu lugas, uzņēma krievu dramaturgs un teātra režisors Ivans Viripajevs, starp 20-gadniekiem – puisi no Krievijas laukiem un meiteni no Maskavas – rodas “skābeklis”. Katrā”Crazy Night” festivālā tiek rādīta viena filma, kuru vislabāk var apzīmēt ar vārdu “crazy”. Šoreiz tas būs tieši šis ārkārtīgi dinamiskais un krāšņais Ivana Viripajeva darbs. Tā kā iepriekšējā filmu skatē rādītā norvēģu režisora Joakima Trīra debijas filma “Reprīze” saņēma ļoti labas skatītāju atsauksmes, šoreiz tiks parādīta šī režisora jaunākā filma “Oslo, 31. augusts”. Tās galvenajam varonim Andersam ir pāri 30, viņa jaunība tuvojas beigām, taču viņš nezina, kā dzīvot tālāk…

Jāatzīmē, ka arī filmu autori ir gados jauni cilvēki. Poļu filmas veidotāji (režisors, scenogrāfs, galveno lomu atveidotāji) visi ir dzimuši 80. gados, bet Ivans Viripajevs un Joakims Trīrs – 70. gados.

Lai palīdzētu izturīgākajiem skatītajiem atgūst garīgo līdzsvaru pēc turbulentajām mūsdienu filmām un labi noskaņoties jaunai dienai, festivāla noslēgumā, tiks prezentēta franču kino klasika – 1964. gada filma “Šerbūras lietussargi”, kurā savulaik debitēja franču kino karaliene Katrīne Denēva.

Kino nakts laikā tiks dota iespēja arī jaunajiem Kultūras akadēmijas kino režijas studentiem – pirms pilnmetrāžas filmu izrādīšanas tiks demonstrētas studentu īsfilmas.

“Crazy Night” ir unikāls Latvijas mēroga pasākums. Festivāla uzdevumi ir mēģināt veidot pretsparu komerciālo filmu ieplūdumam Latvijā un pieradināt plašu sabiedrību pie kvalitatīva autorkino skatīšanās, kā arī informēt auditoriju par labākajiem kino mākslas sasniegumiem Eiropā, vienlaikus mēģinot nedublēties ar komerciālajiem festivāliem.

Apmeklējums “Crazy Night” skatēs tradicionāli ir bez maksas, neļaujot cilvēku ekonomiskajam stāvoklim būt par šķērsli festivāla apmeklējumam. Tas iespējams, pateicoties ārvalstu vēstniecībām un kultūras institūtiem, kuri nodrošina bezmaksas tiesības filmu izrādīšanai, kā arī Rīgas domei un Valsts Kultūrkapitāla fondam, kuri piešķir līdzekļus kinozāles nomai.

Priekšroka pirmajiem tikt ielaistiem zālē būs apmeklētājiem, kuri sestdien, 17. martā būs piedalījušies LKA INFORMĀCIJAS DIENĀ (Rīgā, Ludzas ielā 24, no plkst. 12.00 līdz 15.00; reģistrācija no plkst. 11.00) un tur saņēmuši Akadēmijas zīmodziņu.

Crazy Night 5 programma.

Atbalsta: Francijas institūts, Norvēģijas vēstniecība, Polijas vēstniecība, kino kompānija”Volga” (Krievija), kino festivāls”Era. Nowe Horyzonty” (Polija), Norvēģijas kino institūts, Jura Podnieka studija.

Festivāla idejas autors un organizators – Kšištofs Širšeņs /Krzysztof Szyrszeń/

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

*

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.