Kultūras ministre vienojas par koordinētu tālāko rīcību izdienas pensiju un atalgojuma jautājumā ar kultūras darbinieku arodbiedrību

Publicēts:


Youtube: Kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes svētku novēlējums

Kultūras ministre ar kultūras darbinieku arodbiedrību vienojas par koordinētu tālāko rīcību izdienas pensiju un atalgojuma jautājumā

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende šodien tiekoties ar Latvijas Kultūras darbinieku arodbiedrību federācijas priekšsēdētāju Aldi Misēviču un Kultūras alianses pārstāvi Ievu Struku, vienojās par koordinētu turpmāko rīcību gan izdienas pensiju, gan kopējā atalgojuma politikas jautājumā.

Runājot par izdienas pensijām kultūras darbiniekiem, puses vienojās, ka šis jautājums risināms kompleksi, paralēli ar radošo personu statusa nostiprināšanu likumdošanā un viņu sociālās aizsargātības palielināšanu.

Puses vienojās, ka prioritāte šajā gadā ir nozares atalgojuma uzlabošana un gan ministrija, gan arī arodbiedrības un nevalstiskās organizācijas turpinās sadarboties, lai sasniegtu pēc iespējas labāko rezultātu. Ministre pastāstīja, ka patlaban vēl tiek turpināta datu apkopošana par valsts budžeta dotētajās kultūras nozarēs strādājošo atalgojumu, lai plānotu turpmāko politiku, vēlreiz atgādinot par krīzes sekām un nozares reālo situāciju vienotajā atalgojuma sistēmā.

Paužot savu viedokli izdienas pensiju jautājumā, Kultūras ministrija jau iepriekš norādījusi – pastāvošo kārtību vajadzētu mainīt tikai tad, ja jaunais risinājums ir labāks par esošo. Izdienas pensijas kultūras darbiniekiem ir svarīgs sociālā nodrošinājuma elements, jo pie pašreizējās atalgojuma politikas valstī, kad kultūras darbinieki jau tā saņem vienu no zemākajiem atalgojumiem, sociālo garantiju mehānisma atcelšana, nepiedāvājot neko tā vietā, nav pieļaujama.

Turklāt izdienas pensiju likvidēšana kultūras darbiniekiem neatrisinātu budžeta konsolidācijas jautājumu, jo to saņēmēju skaits kultūrā nav liels – aptuveni 150 cilvēku. Izdienas pensiju saņēmēju skaits īpaši nemainās, jo tie, kuri sāk saņemt vecuma pensiju, vairs nesaņem izdienas pensiju.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

*

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.