Rīt Sarmīte Ēlerte Briselē paudīs Latvijas nostāju par kultūras vērtību pārnesi digitālā formātā

Publicēts:


Kultūras ministre Sarmīte Ēlerte ceturtdien, 18. novembrī uzturēsies darba vizītē Briselē, lai paustu Latvijas nostāju par kultūras vērtību pārnesi digitālā formātā. Latvija pārstāv viedokli, ka ar ciparu tehnoloģiju attīstību un pielietošanu kultūrā jāapzina saistīto procesu ietekme ne tikai kultūras mantojuma saglabāšanas jomā, bet arī, piemēram, valodas un identitātes stiprināšanā, izglītības pilnveidošanā un kultūras pakalpojumu veicināšanā. Minēto viedokli kultūras ministre aizstāvēs Eiropas Savienības (turpmāk – ES) Izglītības, jaunatnes, kultūras un sporta ministru padomes sanāksmē.

Eiropas digitālās darba kārtības ietvaros ir svarīgi uzsvērt kultūras mantojuma pārveidošanu ciparu formātā un jaunu digitālu darbu radīšanu, un šo materiālu pieejamības veicināšana Eiropas digitālās bibliotēkas Europeana ietvaros, ievērojot autortiesības un blakustiesību jautājumus, norādīts Latvijas nostājā. Uzmanība jāpievērš jautājumiem, kas saistīti ar kultūras mantojuma saglabāšanu, neaizmirstot par iespējām valodas un identitātes stiprināšanā, izglītības pilnveidošanā un kultūras pakalpojumu veicināšanā. Tāpat, lielāka uzmanība būtu pievēršama Eiropas audiovizuālā mantojuma pārveidošanai ciparu formātā, kā arī jaunu audiovizuālo darbu radīšanai digitālā formā, atjaunošanai un pieejamības nodrošināšanai. Digitālā mantojuma pieejamību un inovatīvu tā izmantošanu veicinās kinoteātru un kultūras centru digitalizācija, tāpēc, kā jau to ir pauduši visi ES audiovizuālās jomas ministri, būtu jādomā par ES finansējuma piesaistīšanu šim procesam.

Sanāksmes pirmajā daļā paredzēts pieņemt virkni ES dokumentus kultūras un audiovizuālajā jomā – Padomes secinājumus par kultūras darba plānu (2011.- 2014. gada), par kultūras lomu cīņā pret nabadzību un sociālo atstumtību, par Eiropas kinematogrāfijas mantojumu, par Eiropas kino iespējām un izaicinājumiem digitālajā laikmetā, tāpat, Padomes lēmumu par Eiropas kultūras galvaspilsētu 2015. gadā un progresa ziņojumu par Eiropas mantojuma zīmi. Šo dokumentu izstrādes gaitā piedalījās arī Latvija. Sanāksmes otrajā daļā paredzētas ministru diskusijas par kultūras un audiovizuālo dimensiju Eiropas digitālajā darba kārtībā.

Par sanāksmē izskatāmajiem jautājumiem ir sagatavotas Latvijas pozīcijas, kuras apstiprinātas Ministru kabineta sēdē 16. novembrī, savukārt Saeimas Eiropas lietu komisija par to informēta 17. novembrī.

Pēc sanāksmes Briselē paredzēta ministru tikšanās ar augsta līmeņa ekspertiem bibliotēku jomā, kuri Eiropas Komisijas uzdevumā izstrādāja ieteikumus par Eiropas digitālās bibliotēkas Europeana tālāko attīstību un finansēšanas iespējām.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

*

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.