Brīvdabas muzeja un operas ēku remontam apstiprina finansējumu

Publicēts:


Nidas dūmistaba. Jumta remonts. LEBM publicitātes attēli
Nidas dūmistaba. Jumta remonts. LEBM publicitātes attēli

Ministru kabinets vakar, 16. jūnijā, no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem lēma piešķirt finansējumu ieguldījumiem kultūras infrastruktūrā, kas vienlaikus ir arī viens no plānotajiem pasākumiem Covid-19 izraisītās ārkārtējās situācijas seku pārvarēšanai, jo veicinās ekonomisko aktivitāti.

Latvijas Etnogrāfiskajā Brīvdabas muzejā tiks atjaunotas eksponātēku detaļas, kā arī niedru un skaidu jumti, kas ir neatņemama Latvijas kultūras mantojuma sastāvdaļa, un modernizēta apkures sistēma saimniecības korpusa ēkā. Šiem mērķiem 2020. gadā piešķirti 204 800 eiro.

Nidas dūmistaba. Jumta remonts. LEBM publicitātes attēli
Nidas dūmistaba. Jumta remonts. LEBM publicitātes attēli

Latvijas Nacionālās operas un baleta ēkā Aspazijas bulvārī, savukārt paredzēta šobrīd jau pirmsavārijas stāvoklī esošās apkures, ventilācijas un kondicionēšanas sistēmas, kā arī ūdens un kanalizācijas sistēmu projektēšana, kā arī ugunsdzēsības un apziņošanas sistēmas sakārtošana, ieguldot finansējumu šogad 189 701 eiro apmērā.

Covid-19 izraisītā ārkārtējā situācija valstī un ar tās izplatības ierobežošanu saistītie pasākumi šogad būtiski ietekmēja kultūras nozari, arī VSIA “Latvijas Nacionālā opera un balets” darbība tika pilnībā apturēta. Netika gūti ieņēmumi, ko varētu novirzīt remontdarbu veikšanai sistēmās, par kuru neatbilstību ugunsdrošības prasībām ir norādījis Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Apsekošanas atzinumā aprēķinātie inženiersistēmu tehniskie nolietojumi ir 70%, savukārt centrālapkures elementu nolietojums – 80%, tādējādi nepieciešami steidzami uzlabojumi.

KM jau informēja, ka 2020. gada sākumā operas ēka no Rīgas pašvaldības tika pārņemta valsts īpašumā un nodota KM valdījumā.

Finansējums paredzēts, lai Covid-19 izplatības seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumu ietvaros veiktu investīcijas kultūras infrastruktūrā. Ieguldījumi infrastruktūrā tiek plānoti mērķtiecīgi, līdz ar to jau tagad zināms, ka 2021.gadā būs nepieciešams papildu finansējums Latvijas Etnogrāfiskajam Brīvdabas muzeja eksponātēku restaurācijai 100 500 eiro un  VSIA “Latvijas Nacionālā opera un balets” ēkas ugunsdzēsības un apziņošanas sistēmas izbūvei – 74 700 eiro.

Nidas dūmistaba.
Nidas dūmistaba. LEBM publicitātes attēli.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

*

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.