Deju kolektīvam DRĪZIŅŠ 60

Publicēts:


“Dejas skaistums piesaista mūsu sirdis un attīsta mūsu iekšējo cilvēku. Un, kas ar dejas skaistumu “saslimis”, tas mīl deju visu mūžu. (Maija Lucaus jauniešu deju kolektīva vadītāja no 1970. gada līdz 1975. gadam)

31. jūlijā, Dobelē – Ķestermeža estrādē – Dobeles pilsētas kultūras nama jauniešu deju kolektīva “Drīziņš” 60 gadu jubilejas koncerts.

Dobeles pilsētas kultūras nams lepojas ar jauniešu deju kolektīvu “Drīziņš”, kas spējis pastāvēt dažādos laikos – par spīti grūtībām un kolektīva sastāva maiņai. Kolektīvs ir priecējis skatītājus valstī un ārpus tās robežām, godam nesis latviešu tautas tērpu un zīmējis latviešu tautas dejas rakstus. Skatītāju aplausi, ziedi un smaidi pēc koncertiem un deju skatēm, ir lielākā balva, ko saņēmis ikviens jauniešu deju kolektīva vadītājs un dalībnieks.

1950. gadā, toreizējā Dobeles rajona kultūras namā dibina deju kolektīvu, kura pirmā vadītāja bija Laima Zandere. Viņas vadībā sākumā dejoja tikai četri pāri: Antonija Višņevska, Zenta Jurgelāne, Ruta Rone ar dzīvesbiedru, Silvija Kļaviņa, Leons Pīlups, Harijs Klāsons un Ilmārs Brūgāns. Nedaudz vēlāk pievienojās Skaidrīte Sviķe, Elga Klāsone, Irma Bulte, Imants Bulte, Roberts Lūsis, Herberts un Modris Freibergs.

Lielu ieguldījumu kolektīva dzīvē deva Maija Lucaus, kura deju kolektīvu vadīja no 1970. līdz 1975. gadam. Šajā laikā, kolektīva darbībā svarīgs notikums bija 1975. gadā otrā iegūtā vieta deju skatē Stučkas zonā Koknesē. Tā tolaik bija visspēcīgākā zona republikā. Tajā startēja visi lielie Tautas deju ansambļi, un kolektīva otrā vieta bija liels panākums.

1978. gadā jauniešu deju kolektīva vadību pārņem Agris Krūmiņš. 1980. gadā republikas deju skatē – kolektīvs cīnās par I. vietu un Tautas deju ansambļa nosaukumu. 1982. gadā jauniešu deju kolektīvs iegūst TDA “Drīziņš” nosaukumu. Nosaukumu “Drīziņš” iesaka kolektīva krustēvs Harijs Sūna. Drīziņš – kustības veids. “Drīziņš” – etnogrāfiska Zemgales deja.

No 2005. gada jauniešu deju kolektīva vadību pārņem Gints Baumanis – Dobeles un Tērvetes apriņķa bērnu deju kolektīvu un Pierīgas apriņķa deju kolektīvu virsvadītājs un autors – horeogrāfs vairāk kā 40 dejām, kurš ar deju kolektīvu pārstāvējis Latviju festivālos Itālijā, Zviedrijā un Igaunijā. Jauniešu deju kolektīvs Ginta Baumaņa vadībā piedalījies XXIV Vispārējos latviešu Dziesmu un XIV Deju svētkos Rīgā un Kurzemes Dziesmu svētkos 2010. gada 5. jūnijā Dobelē.

Dobeles pilsētas kultūras nams aicina bijušos dejotājus, kuri dejojuši jauniešu deju kolektīvā no 1950. gada saņemt ielūgumus uz jubilejas pasākumu kultūras nama kasē, 2. stāvā.

Jauniešu deju kolektīvs un vadītājs Gints Baumanis gaidīs ciemos 31.07.2010, plkst. 20.00 Ķestermeža estrādē uz koncertu “VIDIŅI SĒTAS” (Ls 1,-). Pēc koncerta plkst. 23. 00 BALLE (Ls 1,-).

Koncerta mākslinieciskais vadītājs – Gints Baumanis. Koncerta sagatavošanā piedalās arī bijušie deju kolektīvu vadītāji un dejotāji – Agris Krūmiņš, Māra Krūmiņa, Marija Kalniņa un Ilgvars Pauniņš un citi.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

*

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.