Diskusija par nacionālo ideālu un privāta biznesa savienojamību

Publicēts:


Trešdien, 20. oktobrī, plkst. 18:00 Rakstniecības un mūzikas muzejā (Pils laukumā 2) notiks pasākums Nacionālie ideāli un privātais bizness. Krišjāņa Valdemāra Novgorodas epopeja.

1863. gadā jaunlatviešu kustības aizsācējs, tolaik Pēterburgas cara administrācijas ierēdnis Krišjānis Valdemārs lēti iegādājās zemi Novgorodas guberņā, cerēdams daļu no tās izdevīgi pārdot latviešu zemniekiem, aicinādams izceļot no dzimtenes. Aicinājums gan lielākajam vairumam zemnieku, gan pašam Valdemāram izvērsās neveiksmīgi vai pat traģiski. Šis vēsturiskais notikums rada jautājumus, kas tikpat aktuāli arī mūsdienu sabiedrībā: nacionālie ideāli un privātais bizness – vai un kā tie ir savienojami? Dažādi redzējumi, dažādas atbildes, par vēsturi, tagadni, atbildību, personības lomu sabiedriskajās norisēs pasākumā runās valodniece un Saeimas deputāte Janīna Kursīte, politologs Ivars Ijabs, RMM kolekciju kuratore Ilona Miezīte.

Ideālu un biznesa savienošanas problēma pastāv kopš jaunlatviešu laika, turpinājusies Latvijas valsts veidošanās posmā un ir attiecināma arī uz daudzu Trešās atmodas līderu vēlāko darbību. Kur velkama robeža starp saprotamu vēlmi iegūt turību un sākotnējo ideālu nodošanu? Vai sabiedriska darbinieka atturēšanās no biznesa būtu risinājums? Kāda ir atsevišķas personības loma un atbildība šajos procesos? Vai situāciju ir iespējams mainīt ar likumdošanas līdzekļiem? Pasākumā notiks diskusija par šiem jautājumiem vēsturiskā un mūsdienu aspektā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

*

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.