Ebreji Daugavpilī un Latgalē: jauns ebreju muzejs Daugavpilī.

Publicēts:


Šosezon savu darbību ir uzsācis jauns un neparasts muzejs-ekspozīcija “Ebreji Daugavpilī un Latgalē”, kas atrodas Daugavpils sinagogas otrajā stāvā. Ekspozīcija stāsta par ebreju dzīvi un sadzīvi Latgalē un Daugavpilī kopš 1935.gada. Ekspozīcija attēlo ebreju skaita izmaiņas, radu rakstus fotogrāfijās, sadzīves priekšmetiem, kas bija raksturīga ebrejiem, kā arī dažādus izdevumus: žurnālus, kalendārus un grāmatas par ebreju dzīvi Daugavpilī un Latgalē.

Ebreju muzejs Daugavpilī. Ebreju skaits latgalē 1935. gadā.

Vietējā gida novadpētnieka Josifa Ročko pavadībā ikvienam Daugavpils pilsētas viesim un interesentam ir iespēja iepazīties ar sinagogu un ekspozīciju, uzzinot interesantus un aizkustinošus vietējo ebreju ģimeņu stāstus, ebreju dzīves vēsturiskos aspektus, lūgšanu tradīcijām, altāra nozīmi sinagogā u.c.

Ekspozīcijas un sinagogas apmeklējums ir bez maksas (par ziedojumiem), iepriekš piesakoties pa zemāk minēto tālruņa numuru vai e-pastu.

Daugavpils ebreju muzejs

Tagadējā Daugavpils sinagoga – Kadiša lūgšanu nams, celta 1850. gadā. Tā telpiski aizpilda kvartāla stūra apbūvi pilsētas centrā, bet tās fasādes ir vērstas pret Lāčplēša un Cietokšņa ielu. Celtnes iekārta atjaunota pēc Otrā pasaules kara. 2005. gadā veikta celtnes renovācija, tai līdzekļus piešķīra arī mākslinieka Marka Rotko bērni, kas dzīvo ASV un uztur saikni ar tēva dzimto pilsētu. Sinagogas atklāšanā pēc renovācijas piedalījās Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

*

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.