Festivāls Latvijas Jaunās mūzikas dienas

Publicēts:


Festivāls Latvijas Jaunās mūzikas dienas iezīmē īpašu notikumu Latvijas koncertdzīvē ar mūziku, kas savās harmonijās piedāvā jaunus, negaidītus konceptuālos risinājumus, spilgtus toņkārtu un ritma salikumus, ik gadu festivāla koncertos pulcējot aizvien vairāk klausītāju un piesaistot ne tikai mūzikas ekspertu uzmanību, bet arī plašas publikas un jaunatnes auditorijas interesi. Koncentrējoties uz jaunāko latviešu komponistu mūzikas inovāciju un tradīciju pārmantotību, Latvijas Komponistu savienības rīkotais festivāls ieņēmis nozīmīgu vietu Latvijas laikmetīgās mūzikas attīstībā un šogad tas ir komponistes Gundegas Šmites lolojums. Festivāla programmā pārstāvēta visjaunākā latviešu simfoniskā, elektroakustiskā un kamermūzika.

Pagājušajā gadā festivāls notika komponista un rakstnieka Marģera Zariņa zīmē, tas nominēts laikraksta Diena gada balvai kultūrā.

Latvijas jaunās mūzikas dienas 2011

Latvijas jaunās mūzikas dienas 2011, blakus spilgtām mūsdienu jaunākās mūzikas koncertprogrammām, pievēršas ne mazāk mūsdienīgā komponista Gundara Pones (1932-1994) daiļradei, ieskandinot komponista 80 gadu jubileju jau šogad. Latvijas kultūrvidē komponista radošā darbība maz pazīstama. ASV un Itālijā tā guvusi lielus panākumus. Pēc Otrā pasaules kara mūziķis dodas bēgļu gaitās, un starptautisku ievērību gūst, daloties savās radošajās muzikālajās idejās ar tādiem 20. gadsimta avangarda mūzikas dižgariem kā Luidži Nono un Pjēru Bulēzu. ASV joprojām muzicē komponista izveidotais Jaunās mūzikas ansamblis Pone ensemble for New Music. Gundaris Pone ir vairāku ievērojamu starptautisku mūzikas balvu ieguvējs, tostarp arī prestižās Kenedija centra Frīdheima balvas laureāts- kā labākās amerikāņu simfoniskās partitūras autors par dziļi latvisko orķestra skaņdarbu Avanti! Tajā, kā daudzos citos skaņdarbos, viņa latviskums sakņojas muzikālajā estētikā, kas ir radikāli avangardiska, un konceptuāli spēcīga, neatstājot vietu seklam sentimentam un tiecoties pēc demokrātiskas izteiksmes.

Latvijas jaunās mūzikas dienas 2011 atskaņos 24 dažādu paaudžu latviešu komponistu skaņdarbus. Festivāls piedāvā Maijas Einfeldes, Viļņa Šmīdberga, Marinas Gribinčikas, Imanta Kalniņa, Voldemāra Johansona, Ģirta Biša, Anitas Miezes, Santas Bušs, Anitras Tumševicas, Paula Dambja, Nika Gothama, Solveigas Selgas-Timperes, Jēkaba Nīmaņa, Valda Muktupāvela, Imanta Zemzara, Imanta Mežaraupa, Annas Veismanes, Indras Rišes, Aivara Kalēja, Ievas Klingenbergas, Lauras Gustovskas, Tālivalža Ķeniņa, Pētera Vaska, un, protams, Gundara Pones jaunāko mūziku.

Festivāla atklāšanas koncertā skanēs šī gada jubilāra Imanta Kalniņa (1941) leģendārais jaunības gadu meistardarbs Oktobra oratorija. Festivāla programmu krāšņos režisores Zanes Kreicbergas vīzijas un mākslinieces Kristīnes Jurjānes zīmētie komponistu portreti pastkaršu formātā, kas sasaucas ar Gundara Pones leģendāro klavierdarbu Pastkartes no Kurzemes.

Festivāls koncertos piedalīties aicinājis labākos Latvijas atskaņotājmāksliniekus – Liepājas simfonisko orķestri, Valsts kamerorķestri Sinfonietta Rīga, solistus Sonoru Vaici, Ievu Paršu, Andru Dārziņu (Štutgarte), kamermūziķus Ēriku Kiršfeldu, Ilonu Meiju un citus.

Festivāla norises vietas: Lielā Ģilde, Spīķeru koncertzāle, Rīgas Latviešu Biedrības nama Zelta zāle, Latvijas Mūzikas akadēmijas ērģeļzāle, Melngalvju nams, kā arī Ventspils teātra nams Jūras vārti.

Biļetes uz festivāla koncertiem Biļešu paradīzes kasēs un internetā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

*

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.