Konkursā par atbalstu kultūras periodikai uzvarējusi Kultūras Diena


Kultūras ministrija šodien izsludina rezultātus konkursā “Par atbalstu vispusīga un mūsdienīga kultūras izdevuma un interneta resursa attīstībai” un paraksta līgumu par 50 000 latu piešķiršanu konkursa uzvarētājam – iknedēļas kultūras izdevumam “Kultūras Diena”, tā paplašināšanai un ar to saistīta kultūras portāla www.kulturasdiena.lv izveidošanai.

21. oktobrī beidzas 60 dienu termiņš, līdz kuram saskaņā ar konkursa nolikumu ir saistoši konkursā iesniegtie pieteikumi. Ja kultūras ministrs līdz tam neapstiprinātu žūrijas lēmumu, konkurss būtu beidzies bez rezultātiem. Tā kā konkursā bija iesniegti trīs spēcīgi pieteikumi un žūrija vienprātīgi atzina “Kultūras Dienu” kā labāko, tad rezultātu neizsludināšanas nozīmētu, ka sabiedrība nesaņemtu kvalitatīvu kultūras izdevumu, par kuras akūtu nepieciešamību Kultūras ministrijai jau pērn norādīja Nacionālā kultūras padome.

“Uzskatīju, ka būtu bijis pareizāk, ja šo žūrijas lēmumu parakstītu nākamais kultūras ministrs,” saka kultūras ministre. Taču koalīcijas un valdības veidošanas process ir ieildzis, jauna valdība sāks strādāt, visticamāk, tikai nākamnedēļ, tāpēc tālāka vilcināšanās nozīmētu, ka ministrs ignorē žūrijas lēmumu un lemj konkursu neveiksmei. “To, kurš ir labākais pieteikums lēma profesionāla un kompetenta žūrija, un tās lēmums bija vienbalsīgs,” uzsver kultūras ministre, kas nebija žūrijas sastāvā. “Šonedēļ vēlreiz runāju ar katru žūrijas komisijas locekli, lai pārliecinātos, ka neviens individuāli nav mainījis savu lēmumu,” saka S. Ēlerte. Žūrijas komisijas locekļi norādīja, ka nav pamata vilcināties ar žūrijas lēmuma apstiprināšanu un ministru maiņa nedrīkst apdraudēt konkursa norisi un sabiedrības iespējas saņemt aktuālu, pēc iespējas plašākai Latvijas auditorijai domātu kultūras izdevumu drukātā formātā un internetā.

Konkursā bija iesniegti trīs spēcīgi, konceptuāli atšķirīgi pieteikumi, no kuriem žūrijas komisija par spēcīgāko saskaņā ar konkursa nolikumā paredzēto kritēriju sistēmu atzina SIA “Dienas mediji” priekšlikumu par iknedēļas kultūras izdevuma “Kultūras Diena” paplašināšanu un ar to saistīta kultūras portāla www.kulturasdiena.lv izveidošanu.

Iesniegtos pieteikumus izvērtēja žūrija, kuras priekšsēdētāja bija KM valsts sekretāre Solvita Zvidriņa. Komisijas locekļi bija rakstnieks Māris Bērziņš, filozofs Artis Svece, režisors Gints Grūbe, “Sorosa fonds -Latvija” mediju programmas vadītāja Gunta Sloga, KM Kultūrpolitikas departamenta direktore Jolanta Treile un Budžeta un investīciju nodaļas vadītāja Diāna Vīksne.

“Uzvarētājam ir spēcīgs ekonomiskais un mārketinga piedāvājums, tas bija pārliecinošākais no visiem. Tas radīja pārliecību, ka “Kultūras Diena” salīdzinājumā ar citiem pieteikumiem būs ilgtspējīgākais kultūras izdevums un sasniegs atbalsta mērķus,” norāda Māris Bērziņš. Arī G. Grūbe uzsver, ka piedāvājums atstājis iespaidu, ka projekts būs ilgtspējīgs un nebūs atkarīgs tikai no valsts finansējuma. “Piedāvājuma iestrādnes ļāva noticēt, ka pēc valsts finansējuma iegūšanas arī turpmāk tas varētu pastāvēt neatkarīgi no valsts atbalsta. Tāpat nozīmīgi, ka izdevumu varēs iegādāties kā patstāvīgu izdevumu atsevišķi no laikraksta “Diena”,” skaidro G. Grūbe.

“Pieteikumam bija skaidra resursu bāze un ir iespējams paļauties uz to, ka šis izdevums patiešām iznāks un pastāvēs ilgtermiņā. Citos pieteikumos šī pārliecība nebija tik droša,” savukārt norāda A. Svece. Bet G. Sloga norāda, ka iesniegtais projekts visprecīzāk atbilda konkursa nolikumam un garam. “Tas paredz attīstīt vispusīgu un profesionāļu komandas radītu kultūras mediju. Tāpat, atšķirībā no citiem pieteikumiem, šajā gadījumā ir iespējams runāt par tā spēju pastāvēt ilgtermiņā, jo konkursa ietvaros piešķirtais finansējums būs kā papildus atbalsts izdevuma stiprināšanai un veicinās tā pastāvēšanu. Tieši ilgtermiņa attīstības redzējums un profesionāļu komanda ir tas, kas atšķīra šo pieteikumu no pārējiem, kuriem bija laba ideja, taču komisijai radās šaubas par tā īstenošanas iespēju un pastāvēšanu,” norāda G. Sloga.

SIA “Dienas mediji” pieteikums paredz paplašināt jau esošo “Kultūras Diena” izdevumu iknedēļas piektdienās no 8 lpp. uz 12.lpp., kas būtu abonējams un iegādājams arī atsevišķi, paralēli paredzēts attīstīt jaunu interneta vietni www.kulturasdiena.lv ar TV, video un mūsdienīgu blogu vietni (veidojot arī arhīvu), kā arī veidojot planšetdatorā lasāmu izdevuma versiju. Tas paredz veikt arī kultūrizglītojošo funkciju, veidot izglītojošu kultūras kanonu, kā arī sadarboties ar reģioniem un īpaši pievērsties auditorijas paplašināšanai reģionos.

Konkursā piedalījās vēl divi pieteikumi: Latvijas Radošo savienību padomes un biedrības “Satori telpa”, abus vismaz sākotnēji paredzot izplatīt ar žurnāla “Ir” starpniecību. Radošo savienību pieteikums piedāvāja 24 lpp. biezu kultūras izdevumu un interneta portāla izveidošanu, saturu piedāvātu profesionāla komanda, kas orientētos uz analītiskiem, kultūrvēsturiskiem, pētnieciskiem materiāliem. Kā būtisku trūkumu žūrija saskatīja pieteikumā aprakstīto biznesa modeli, kas balstās gandrīz tikai uz valsts dotāciju, tāpēc nav ilgtspējīgs, tāpat pārlieku optimistiska ir abonentu prognoze.

Savukārt biedrības “Satori telpa” pieteikums paredzēja 12 lpp. izdevuma izveidošanu, ko izplatītu kopā ar žurnālu “Ir”, kā arī interneta portāla attīstīšanu. Kaut gan piedāvājums bija radošs un ar mūsdienīga satura piedāvājumu, šaubas radīja nelielās redakcijas kapacitāte, tāpat finansiālā ilgtspējība. Būtiski, ka izdevums nebūtu nopērkams atsevišķi, bet tikai kopā ar žurnālu “Ir”.

Konkursu par atbalstu vispusīga, mūsdienīga iknedēļas kultūras izdevuma un ar to saistīta interneta resursa attīstībai, paredzot šim mērķim finansējumu 50 000 Ls apmērā, KM izsludināja jūlijā pēc diskusijām Nacionālajā Kultūras padomē. Tā secinājusi, ka kultūras periodikas jomā informācija par kultūras norisēm un atsevišķu jomu analīze ir pieejama dažāda profila un veida interneta resursos un periodikas izdevumos, taču trūkst vienotas, profesionālas , atraktīvas, pamanāmas un reizē padziļinātas un analītiskas platformas visām mākslas jomām vienuviet un kultūrai plašākā nozīmē.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

*

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.