Kultūras ministre tiekas ar Latvijas kultūras un izglītības iestāžu praktikantiem no latviešu diasporas Ziemeļamerikā


Ministre Dace Melbārde tikās ar 15 jauniešiem no ASV un Kanādas
Ministre Dace Melbārde tikās ar 15 jauniešiem no ASV un Kanādas

Šodien kultūras ministre Dace Melbārde tikās ar 15 jauniešiem no ASV un Kanādas, kuri iziet vasaras praksi Latvijas kultūras un izglītības iestādēs. Vasaras prakses programmu finansē Amerikas Latviešu apvienība (ALA), un tā tiek īstenota sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju.

Kultūras ministre Dace Melbārde: “Uz kultūras pamata latviešu nācija veidojās un nesa ideju par Latvijas valsti. Nacionālajai kultūrai vienmēr ir bijusi un būs liela nozīme Latvijas izveidē un pastāvēšanā. Paldies tiem, kas mācās latviešu valodu, vēsturi, tradīcijas – tas ir mantojums, ko ir svarīgi saņemt no saviem senčiem, lai būtu emocionāla vēlme to nodot tālāk.”

ALA atbalstītās programmas mērķis ir veicināt ASV dzimušo Latvijas izcelsmes jauniešu latvisko piederību un saites ar senču dzimto zemi, kā arī nodrošināt iespēju gūt profesionālu un sadzīves pieredzi Latvijā. No maija līdz augustam 16 jaunieši no ASV un Kanādas vecumā no 18 līdz 29 gadiem piedalās vasaras prakses darbā Latvijas kultūras un izglītības iestādēs – Latvijas Okupācijas muzejā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Izstāžu zālē “Arsenāls”, Latvijas Nacionālajā arhīvā, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, Latvijas Kultūras akadēmijā, Nacionālajā kino centrā un Muzejā un pētniecības centrā “Latvieši pasaulē”.

Ministre Dace Melbārde tikās ar 15 jauniešiem no ASV un Kanādas
Ministre Dace Melbārde tikās ar 15 jauniešiem no ASV un Kanādas

 

Kā jaunieši norādījuši savās pieteikuma anketās, viņu galvenā motivācija dalībai prakses darbā Latvijā ir latviešu valodas prasmju stiprināšana un profesionālās pieredzes gūšana. Tikšanās laikā jaunieši uzsvēra, cik necerēti dažāda veida prasmes un zināšanas jau paspējuši saņemt gan no darba procesa, gan kolēģiem iestādē. Prakse ir nodrošinājusi iespēju jauniešiem gūt reālu priekšstatu par Latvijas ikdienas dzīvi, kā arī stiprinājusi izpratni par Latvijas kultūru, īpaši vēsturi. Šī pieredze arī likusi vēl vairāk novērtēt savu vecāku un vecvecāku ieguldījumu latviskās identitātes kopšanā.

Kultūras ministrija ir saņēmusi pozitīvas atsauksmes no prakses vadītājiem, kuri uzteikuši jauniešu degsmi un patieso ieinteresētību iesaistīties darbā. Tikšanās laikā Kultūras ministrijas pārstāvji ar jauniešiem savstarpēji vienojās par sadarbības turpināšanu, gatavojoties Latvijas simtgadei un plānojot drīzu praktikantu tikšanos ar Latvijas Republikas simtgades jauniešu rīcības komiteju.

Programma paredz, ka jaunietim savā izraudzītajā prakses vietā sešu līdz astoņu nedēļu laikā jānostrādā vismaz 150 stundas. Jaunieši saņem ALA izmaksātu stipendiju ceļa un uzturēšanās izdevumu segšanai.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

*

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.