Mākslas festivāls Cēsis 2010

Publicēts:


Šogad mākslas festivāls “Cēsis 2010” notiks no 23. jūlija līdz 15. augustam, piedāvājot daudzpusīgu un interesantu mūzikas programmu – trīs nedēļu laikā būs iespēja apmeklēt sešus koncertus. Tajos uzstāsies gan starptautisku atzinību guvušie kori – VAK “Latvija” un Latvijas Radio koris, gan orķestris Sinfonietta Riga, LNSO un Vidzemes kamerorķestris, būs arī izcili viesi – Eiropas baroka orķestris ar pasaulslaveno maestro Mortensenu pie diriģenta pults. Festivālā izskanēs latviešu komponistu Kristapa Pētersona, Līgas Celmas un Santas Ratnieces jaundarbi. Savukārt, vizuālās mākslas cienītājus gaida vērienīga, līdz šim festivāla vēsturē lielākā Baltijas valstu mākslinieku laikmetīgās mākslas izstāde Take Care. Arī kino programma šogad būs ļoti apjomīga, tās pamatā speciāli atlasītas Japānas mūsdienu un klasiskā kino filmas, kā arī latviešu režisoru jaunākie darbi – Daiņa Kļavas filmas Dubļi” pirmizrāde un Ginta Grūbes un Dāvja Sīmaņa filma “Pasaules skaņa”. Teātra jomā šogad ir viena, toties izcila izrāde – Vilis Daudziņš Rīgas Jaunā teātra monoizrādē “Vectēvs” speciāli izraudzītā vidē – Cēsu dzelzceļa stacijas noliktavās. Festivālā būs skatāma arī atzītu Latvijas modes mākslinieku izstāde, kurai viņi radījuši iedvesmojošas modes instalācijas. Plašu skanējumu festivālam dos starptautiska konference par aktuālajām tendencēm laikmetīgajā mākslā un mūzikā “Rūpes radīt” (The Care to Create), kurā piedalīsies Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Francijas, Īslandes, kā arī Krievijas vizuālās mākslas un mūzikas profesionāļi.

Mākslas festivāls Cēsis 2010

“Mākslas festivāls Cēsīs notiek ceturto gadu. Domāju, ka nu jau Cēsīm ir tiesības to saukt par tradicionālu. Pat ekonomiskās krīzes apstākļos ir izdevies festivālam piesaistīt finansējumu gan no valsts, gan stabilām biznesa kompānijām un izveidot programmu, kas nav blāvāka kā iepriekšējos gados. Gribētu apgalvot, ka šogad tā ir pat krāšņāka, turklāt jau īsteni starptautiska. Pateicoties festivāla augstajam prestižam, sadarbībā ar mums iesaistās arī neatkarīgie mākslas pasākumu producenti un festivāla programmā tiek iekļauti viņu producēti projekti.

Šī gada festivālā ir vairākas intrigas, kas sola pārsteigumus pat mums, festivāla organizatoriem. Tāda varētu būt gan mākslas izstāde vecajā alus brūzī, kurā šogad piedalās latviešu, igauņu un leišu mūsdienu mākslas jaunās zvaigznes, gan elektroakustiskā pastaiga mežā ar muzikāli provocējošu uzvedumu, gan japāņu kino programmas mūsdienu sadaļa un Daiņa Kļavas filmas “Dubļi” pirmizrāde-performance,” stāsta festivāla direktors Juris Žagars.

23.jūlijā plkst. 18.00 festivāls tiks atklāts ar laikmetīgās mākslas izstādes atvēršanu Cēsu Alus brūzī. Laikmetīgās mākslas izstādē šogad būs pārstāvēti visu trīs Baltijas valstu mākslinieki, tādējādi atspoguļojot Baltijas valstu aktuālās mākslas tendences. Šogad izstādes nosaukums ir Take care. Ekspozīcija koncepts sakņots vēlmē noskaidrot mākslinieka un sabiedrības attiecības. Latvijas mākslu izstādē reprezentēs Andris Breže, Katrīna Neiburga, Ģirts Muižnieks, Anda Lāce, Valts Kleins, Kristaps Ģelzis un Gints Gabrāns. Igauniju pārstāvēs trīs jauno mākslinieku konceptuāla apvienība Visible Solutions, kuras dalībnieki ir Tāniels Raudseps, Sigrida Vīra un Karels Koplimetss. Savukārt, lietuviešu mākslas kuratore Virgīnija Januškevičūte kopā ar sešiem jaunajiem māksliniekiem: Elvu Olafsdotiru, Lauru Kaminskaiti, Agatu Erlaheri, Daliju Dūdenaiti, Jozu Laivi un Tomasu Daņileviču veidojuši projektu, kas apspēlē lapenes ideju – šajā gadījumā Cēsu vecā alus brūža iztēli rosinošo, nefunkcionālo ēku. Izstāde būs skatāma līdz 15. augustam.

Festivāla atklāšanas dienā plkst.20.00 Cēsu sporta kompleksā izskanēs mūsdienu mūzikas koncerts Joy, kurā muzicēs kamerorķestris Sinfonietta Rīga, Latvijas Radio koris, solists Jānis Semjonovs (fagots) un diriģents Normunda Šnē. Koncertā tiks atskaņoti četru starptautisku atzinību guvušu komponistu darbi – somu komponista Magnusa Lindberga (1958) simfoniskais skaņdarbs Joy (1990), Hījumā salā dzīvojošā igauņu komponista Erki Svena Tīra (1959) jaunākā, astotā simfonija (2010), ko Skotijas kamerorķestris pirmatskaņoja Glāzgovā šā gada 30. aprīlī. Koncertā pirmatskaņojumu piedzīvos Latvijas komponista Kristapa Pētersona (1982) skaņdarbs “Sapnis” fagotam un kamerorķestrim (2010). Izskanēs arī Santas Ratnieces (1977) austrumnieciskās noskaņās veidotais skaņdarbs “Sirds bezdelīgas”, kurš pārsteigs klausītājus ar grandiozu izpildītāju sastāvu un jauniem izteiksmes līdzekļiem mūzikā. Jāpiebilst, ka slavenais igauņu komponists E.S.Tīrs piedalīsies savas simfonijas iestudēšanas procesā un arī koncertā.

Šogad pirmo reizi festivālā būs pārstāvēta arī modes joma. Cēsu pils klētī no 23. jūlija līdz 15.augustam būs atvērta izstādē Trans-in-Form, kurā būs skatāmas modes instalācijas, ko radījuši Latvijas modes mākslinieki Natālija Jansone, Anna Led, Baiba Ripa, Katja Šehurina, Indra Miklāva un Nils Vilnis, Elita Patmalniece. Žanete Auziņa un Keta Gūtmane. Izstādē būs eksponēti Latvijas modes dizaineru mākslas darbi-instalācijas, kurās mākslinieki iemiesojuši savu redzējumu par tēmu “Cilvēku un lietu attiecības”. Izstādi organizē R/A “Skudras Metropole” sadarbībā ar Latvijas Modes fondu. Izstādē apskatāmie mākslas objekti ar fotogrāfiju, videoprojekciju un skaņas starpniecību vēstīs par modes dažādo dabu. “Izstādē atainotie atšķirīgie cilvēka un lietu attiecību modeļi norāda, ka, pat cenšoties apzināti izvairīties no pārspīlētas lietu nozīmes mūsu dzīvē, ikkatrs, pat mazākais priekšmets spēlē kādu lomu daudzajās izvēlēs, ko ik dienas veicam. No otras puses mums tiek dota iespēja izmantot lietas savā labā, ļaujot tām pasvītrot mūsu identitāti, pielietojot tās mūsu uztveres attīstības bagātināšanai,” stāsta izstāde veidotāji.

24. jūlijā plkst. 16:00 Cēsu Sv. Jāņa baznīcā Eiropas Savienības Baroka orķestris, kuru vada viens no Eiropas izcilākajiem baroka interpretiem Larss Ulriks Mortensens, atskaņos baroka mūzikas programmu Maladies and Melodies (“Slimības un melodijas”). Koncerta programmā iekļauti Albinoni, fon Bībera, Lokatelli, Mufata, Šarpantjē, Vivaldi un Zelenkas skaņdarbi. Jāpiebilst, ka Eiropas Savienības Baroka orķestris šovasar svin 25. dzimšanas dienu. Koncerts organizēts sadarbībā ar Hermaņa Brauna fondu.

Vēl 24. jūlijā īpaši interesants notikums solās būt Elektroakustiska pastaiga mežā “Pasaka par Kurbadu” – Latvijas Radio kora grupas dziedātāji un mākslinieciskais vadītājs Kaspars Putniņš kopā ar režisori Zani Kreicbergu un komponistiem Līgu Celmu un Kristapu Pētersonu sagatavojuši humoristisku pasakas interpretāciju, kur visas lomas, ieskaitot suņus un vanagus, izpilda Latvijas Radio kora grupas dalībnieki. Sadarbībā ar skaņu režisoru Vari Kurmiņu un montāžas režisoru Tāli Timrotu Radio kora grupa ieskaņojusi mūzikas materiālu, kuru DJ Monsta dzīvā procesā atskaņos un miksēs Cēsu Cīrulīšu dabas takās. Interesentiem atliek vien satikties pastaigas sākuma vietā – Žagarkalnā un uzticēties pārgājiena vadītājam Nacionālā teātra aktierim Gundaram Grasbergam. Satikšanās laiks – plkst. 19:00, 21:00, 23:00

24. jūlijā plkst. 22.00 Cēsu pils pagalmā notiks dokumentālās filmas “Dubļi” pirmizrāde. Filma tapusi Anša Epnera studijā “Ave” ar Eiropas programmas Media, VKKF, Latvijas Nacionālā kino centra un citu labvēļu atbalstu. Filma ir inovatīva, tēlaina, emocionāla un vizuāli izsmalcināta dokumentālā kino un mūzikas sintēze. Filmas režisors ir Dainis Kļava, operators Valdis Celmiņš. Filmas mūziku klavierēm, čellam, klarnetei un vokālam sarakstījis uzlecošā kompozīcijas zvaigzne Jēkabs Jančevskis. Filmas pirmizrādes lielā intriga ir fakts, ka tā iecerēta kā performance ar dzīvās mūzikas izpildījumu (Dace Zālīte (čells), Beāte Zviedre (soprāns), Jānis Tretjuks (klarnete), Jēkabs Jančevskis (klavieres)). “Jāteic, ka tas ir ļoti ekskluzīvs un sarežģīts pasākums kaut vai tīri tehniskā nozīmē. Nebūs kā senos laikos, kad tapieris uzspēlēja klavieres filmas fonā, bet gan drīzāk kā koncerta un kino apvienojums. Ideja par dzīvās mūzikas un filmas sintēzi jau labu laiku bija mums aktuāla, tāpēc ceru, ka šāds izpildījums dos daudz dzīvāku, īstāku un klātesošāku sajūtu,” stāsta režisors.

Filmas galvenā darbības vieta ir Cēsu apkārtne dažādos gadalaikos. Tā dokumentē vairākas lauku sētas, kur dubļi ir tradicionāla sastāvdaļa un kur gumijas zābakiem ir eksistenciāla nozīme. Sižeta centrā ir ģimene, kas brien, brida un bridīs. Šie dubļainie personāži darbojas kā ideāls fons citiem tēliem, kas negaidīti saskaras ar šo vidi. Dažādas paaudzes, dažādi sociālie slāņi, dažāda attieksme un dažādi dubļi. Meklējot atbildi uz jautājumu – kurā brīdī dubļi tiešā nozīmē pārtop par dubļiem pārnestā nozīmē?

Filmas režisors Dainis Kļava stāsta: “Kad saka – dokumentālais kino, tad tas izklausās ļoti sausi, šķiet, tūlīt būs kāda problēma, un ap to arī grozīsies intervijas un kadri. Šajā filmā, var teikt, nav ne īsti notikuma, ne problēmas. Bet skatoties, mostas sajūta, ka kaut kas notiek. Mana iekšēja sajūta ir, ka kino vajag vairāk pietuvināt mūzikai un glezniecībai, attālināt no literatūras. Un šajā filmā, tik vizuālā vidē kā dubļi, šādu poētismu varēju atļuties.”

Šogad festivāla organizatori ir piesaistījuši arī Ziemeļu Kultūras punkta (Nordic Culture Point) finansējumu starptautiskas konferences organizēšanai, kas notiks 24. jūlijā. Tā būs starptautiska starpdisciplināra konference ar nosaukumu “The Care to Create – Rūpes radīt”, atvasināts no festivāla ietvaros notiekošās Baltijas valstu laikmetīgās mākslas izstādes Take Care. Konferences pamattēma būs Baltijas un Skandināvijas valstu laikmetīgās mākslas un akadēmiskās mūzikas attīstības tendences, sadarbības tīklu veidošana un stiprināšana, notiks profesionāļu diskusija par laikmetīgo akadēmismu, tā tendenču pārklāšanos reģionā, mēģinot noskaidrot, kur meklējama kvalitātes robežšķirtne starp akadēmisko piedāvājumu un iespējamiem izklaides elementiem, kā arī festivālu un notikumu programmēšana – ekspertīzes eksports un imports. Dalībai konferencē aicināti Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Francijas, Īslandes, kā arī Krievijas organizācijas un profesionāļi, kas darbojas vizuālās mākslas un akadēmiskās mūzikas jomās.

Plašāka informācija http://balticscandinaviannetwork.com/

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

*

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.