Mūžība un mirkļi mežģīnēs: knipelēto mežģīņu izstāde Melngalvju galerijā

Publicēts:


No 29. jūlija izstāžu zālē “Melngalvju galerija” būs apskatāmi knipelēto mežģīņu izstrādājumi izstādē “Mūžība un mirkļi mežģīnēs”. Izstāde atklās senās amata prasmes daudzveidīgo dabu un iespējas izstrādāt mūsdienīgus rokdarbus, kā arī būs iespēja ikvienam izmēģināt šo radīšanas prieku pie amata pratējām.

Knipelētas somas.

Pasaulē knipelētās mežģīnes šobrīd piedzīvo jaunu uzplaukuma vilni – tās ir iekļautas UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas konvencijā. Arī Latvijā sabiedrība pamazām no jauna iepazīst šo seno mākslu, kas Baltijas iedzīvotāju apģērbos un mājokļos ienāca jau 17. – 18. gadsimtā, taču no 19. gadsimta beigām līdz 20. gadsimta 90. gadiem knipelēto mežģīņu darināšanas prasme bija saglabājusies vairs tikai atsevišķās ģimenēs. Atdzimšana atsākās, nodibinoties jauniem kontaktiem ar Eiropas un Ziemeļu valstīm un atgriežoties vēlmei iegūt savā īpašumā īstu tautas tērpu ar īstām mežģīnēm. Lai arī knipelēšanas prasmi apguvušos Latvijā varam skaitīt simtos, tas joprojām ir tikai entuziastu sirdsdarbs.

Izstādē “Mūžība un mirkļi mežģīnēs” būs apskatāmi Knipelēto mežģīņu darinātāju apvienības “Savija” (Latvija) un Pērnavas mežģīņu darinātāju studijas /Pärnu Pitsistuudio/ (Igaunija) dalībnieku darbi.

Izstāde “Mūžība un mirkļi mežģīnēs” būs apskatāma līdz 21. augustam. Melngalvju galerija (Melngalvju nams, Rātslaukums 7) ir atvērta apmeklētājiem otrdienās–svētdienās no plkst. 11.00 līdz 17.00

Izstādes apmeklējums Ls 2.00 (skolēniem, studentiem, pensionāriem – Ls 1.00)

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

*

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.