Ritas Valneres GLEZNIECĪBA un Jāņa Garanča TELPISKO APVĒRSUMU STUDIJAS personālizstādes

Publicēts:


No 11.augusta Rīgas pilsētas izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa” būs apskatāma izcilās latviešu gleznotājas Ritas Valneres personālizstāde “Glezniecība” ar darbiem no Latvijas muzeju krājumiem un Tretjakova galerijas Maskavā, kā arī jaunākie darbi. Savukārt no 13. augusta Intro zālē būs mediju mākslinieka Jāņa GarančaTelpisko apvērsumu studijas” – stereoskopiska projekcija no darbu sērijas “Telpas  audiovizuālā ķirurģija“.

Glezniecība – Ritas Valneres personālizstāde

Ritas Valneres (1929) personālizstāde Rīgas Mākslas telpā būs plaša un visaptveroša – eļļas gleznas, pasteļi un zīmējumi. Blakus lielam klāstam jaunāko darbu būs pāri par simts gleznu no Latvijas muzeju krājumiem un privātkolekcijām. Uz izstādi ceļos deviņas Ritas Valneres gleznas no Valsts Tretjakova galerijas Maskavā, šo iespēju nodrošina Pētera Avena labdarības fonds “Paaudze”. Ar mākslinieces laipnu atļauju izstādē būs sen necilātas gleznas no viņas darbnīcas, kā arī pārsteidzošas skices.

“Rita Valnere nekad nav atteikusies klausīt intuīcijai, kad tā mudina pārkāpt skolas vai rutīnas patiesības. Tas noteicis Ritas Valneres īpašo auru sava laikmeta oficiālajā kontekstā – prātīgi novērtēta visos dotumos, tomēr nereti uzlūkota ar piesardzību – “viņa mīl riskēt”. Tā tas turpinās arī darbos, kas tapuši nupat un top joprojām, kad māksliniece jau nosvinējusi astoņdesmit.

Nedziestošā interese par cilvēku, par cilvēka radītās kultūras apgaroto skaistumu un vienlaikus par civilizācijas sastrēgumiem, pretrunām un katastrofām ļauj saukt Ritu Valneri par sociālu mākslinieci. Personālizstādes glezniecisko formu izaicinošā daudzveidība ļaus ieraudzīt Ritas Valneres spožo un vienlaikus ērkšķaino ceļu mākslā, kad katra ideja prasa sev jaunu formas apstiprinājumu. Te būs gan vispārības patoss, gan portretu intimitāte. Laikmeta alegorijas un privātas dienasgrāmatas.” Šādi mākslinieci raksturo izstādes kuratore Inga Šteimane.

Ritas Valneres izstāde “Glezniecība” būs apskatāma līdz 25.septembrim.

Telpisko apvērsumu studijas – Jānis Garančs

Mūsdienu multimediju mākslinieks Jānis Garančs (1973) savas personālizstādes ideju un mērķi raksturo šādi: “Telpa – tās “telpiskuma” izpausmes caur attēlu un skaņu, telpisko procesu pārvērtības laikā caur kustību – ir viena no būtiskākajām manu abstrakto darbu tēmām. Viens no galvenajiem mērķiem ir pārliecināt skatītāju par “šķietami tukšās” starptelpas “pilnumu”. Es veidoju tādu kā metafizisku “situācijas molekulu” (abstrahēti vides un cilvēku klātbūtnes tēli). Šajās sintētiskajās “ainavās” skatītāja vizuālā un skaņas uztvere piedalās virtuālā “telpas ķirurģijā“.”

Savus darbus Jānis Garančs sauc par interaktīvām stereoskopiskām projekcijām, kuras veido t.s. Virtuālās Realitātes programmatūra. Skatītājus filmēs vairākas videokameras un pārvērtīs caurspīdīgā “zīmējumā”, kas saplūst ar 3D iluzoro telpu. “Telpa starp skatītājiem blīvi piepildās, veidojot pulsējošu, telpisku mozaīku un atklājot apslēptos klātbūtnes “audus” jeb sava veida “telpas atmiņu”,” stāsta Jānis Garančs.

Jāņa Garanča izstāde “Telpisko apvērsumu studijas” būs apskatāma līdz 18.septembrim.

Rīgas pilsētas izstāžu zāles “Rīgas mākslas telpa” darba laiks otrdienās-svētdienās 11-18. Slēgta – pirmdienās.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

*

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.