Somu mākslinieku grupas T.E.H.D.A.S performanču darbnīca Rīgā

Publicēts:


T.E.H.D.A.S. zombie

Aicina pieteikties somu mākslinieku grupas T.E.H.D.A.S vadītajai performanču darbnīcai, kura norisināsies LMC izstādes “Berlīne-Rīga. Partitūras nenoteiktām vietām” ietvaros

Laikmetīgās mākslas centrs (LMC) aicina pieteikties dalībai divu dienu performanču mākslas darbnīcā, ko vadīs somu performanču apvienība T.E.H.D.A.S. izstādes “Berlīne-Rīga. Partitūras nenoteiktām vietām” ietvaros. Darbnīca norisināsies Kaņepes Kultūras centrā, Skolas ielā 15, piektdien un sestdien, 12. un 13. aprīlī, no plkst. 14.00 – 17.00. Pieteikšanās darbnīcai, nosūtot pieteikumu (īsu radošo biogrāfiju, interešu aprakstu un kontaktinformāciju) ar norādi “Performanču darbnīca” līdz 10. aprīlim uz e-pastu lcca@lcca.lv. Dalība darbnīcā – bezmaksas, noteikums dalībniekiem – klātbūtne visu darbnīcas laiku.

T.E.H.D.A.S. zombie

Darbnīca pievērsīsies kolektīvās performances praksei un dažādiem aspektiem saistībā ar Fluxus, 20. gs. neoavangarda mākslā nozīmīgo praksi. Darbnīca sapludinās digitāli veidojamas akcijas ar dzīvo pieredzi, radot “totālo mākslas darbu” (Gesamkunstwerk), kas izplūst laikā. Darbnīcas laikā tās dalībnieki veidos multimediālu instalāciju – eksperimentālas un interaktīvas performances, kuras tiks kombinētas ar video tiešraidi un iepriekš dokumentētiem materiāliem. Caur dažādajām projekcijām tā darbosies gan kā skatuve, gan kā ekrāns, rezultātā radot darbu, kas turpmāk būs skatāms izstādē.

Somu performanču mākslinieku apvienība T.E.H.D.A.S. savā radošajā darbībā tiecas radīt vidi un situācijas, kurās skatītāji kļūst par mākslas darba dalībniekiem. Viņi veido kolektīvas un noteiktās vietas aktualizētas akcijas, starpdisciplinārus projektus, mediju instalācijas un vides skulptūras, to radīšanu balstot uz sadarbību starp cilvēkiem ar atšķirīgākām pieredzēm un darbības laukiem. Apvienības nosaukums atšifrējas kā: T – Taide (māksla), E – Eheyttää (disfragmentācija), H – Harmonisoi (harmonizācija), D – Dada (dada), A – Anarkiaa (anarhija), S – Suomeen (Somija). Tajā īpaši nozīmīgs jēdziens ir “dada”, kas sasaucas ar Fluxus mākslas principiem un īstenojas gan apvienības ideoloģijā, gan tās mākslinieciskajā praksē.

Performanču darbnīca norisināsies izstādes “Berlīne-Rīga. Partitūras nenoteiktām vietām” ietvaros, kas būs apskatāma Kaņepes Kultūras centrā, Skolas ielā 15, no 11. aprīļa līdz 8. maijam. Izstāde apvienos sevī dažādus laika nogriežņus un pārkāps gan telpiskās, gan teritoriālās robežas. “Berlīne-Rīga. Partitūras nenoteiktām vietām” piedalīsies tādi mākslinieki kā Valdis Āboliņš, Kristīne Alksne, Evelīna Deičmane sadarbībā ar Paulīni Reki, Ulrihs Fogls, Ivars Grāvlejs, Benjamins Grēbers, Inga Ģibiete, Romans Korovins, Maija Kurševa sadarbībā ar Edgaru Jurjānu, kā arī somu performanču mākslas grupa T.E.H.D.A.S.

Izstādē laikā un telpā satiekas atšķirīgas ģeogrāfiskas un kultūras vietas, un mākslinieciskās stratēģijas, kas turpina paplašināt un pētīt mākslas robežas, un izspēlēt “partitūras nenoteiktām vietām”, kas eksistē gan fiziskā telpā, gan iztēlē. Tajā šodienas interpretācijās tiek apspēlēti tādi 20. gs. avangardisko Fluxus mākslu raksturojoši elementi kā starptautiskums, starpdisciplinaritāte, spēle, eksperimenti, vienkāršība, saikne ar ikdienas dzīvi, tās lietām un vidi, robežu pārvarēšana.

Izstādi atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonds, Gētes Institūts Rīgā, Rīgas Dome, Berlīnes Senāts, Latvijas Mākslas akadēmija.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

*

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.