Te man tika, te dziedāju! – pirmais attālinātais tradicionālās dziedāšanas konkurss

Publicēts: | Atjaunots:


Te man tika, te dziedāju. infokarte.
Te man tika, te dziedāju

Mūzikas pedagoģe, topošā etnomuzikoloģe un brīvās gribas ansambļa “Stiprās sievas” vadītāja Igeta Ozoliņa sadarbībā ar Austras biedrību rīko pirmo attālināto tradicionālās dziedāšanas konkursu “Te man tika, te dziedāju”.

Konkursa mērķis ir celt godā tradicionālās dziedāšanas prasmes un teicējus – dzīvās tradīcijas nesējus, veicināt sabiedrības izpratni par tradicionālo dziedāšanu, stimulēt tās pārmantojamību un stiprināt lokālo un nacionālo identitāti.

Piedalīties var divos veidos

Konkursā var piedalīties divējādi – dalībnieks var apgūt tautasdziesmu un dziedāts pats vai arī atrast un ierakstīt teicēju – dzīvās tradīcijas nesēju. Dalībnieka uzdevums ir izvēlēties vienu latviešu tautasdziesmu, noskaidrot tās avotu, iemācīties to nodziedāt, savu dziedājumu nofilmēt un video materiālu, aizpildot pieteikuma anketu, nosūtīt rīkotājiem līdz šā gada 29. jūnijam. Uzdevums ir gana vienkāršs, tomēr konkursa veidotāji uzsver būtiskas nianses un aicina iedziļināties mūsu kultūras mantojumā, izvirzot konkursa nosacījumus.

Te man tika, te dziedāju. infokarte.
Te man tika, te dziedāju

Konkursa nosacījumi

  1. jāizvēlas tautasdziesma par sekojošu tematiku: Jāņi, rotāšana, gavilēšana, saule. (Tekstu iespējams virknēt tematikai atbilstoši pēc paša dziedātāja gaumes);
  2. jāizveido dziesmas “pasīte”, noskaidrojot tautasdziesmas avotus – vietu, teicēju (ja iespējams), pierakstīšanas gadu, pierakstītāju un nosaukumu;
  3. jāiemācas nodziedāt izvēlēto tautasdziesmu bez jebkāda pavadījuma – solo (izņēmums ir izvēlēta dziesma ar burdona balsi – šajā gadījumā drīkst tikt iesaistīts burdona vilcējs);
  4. jānofilmē savu (vai teicēja) dziedājumu, sākumā piesakot sevi (vai teicēju) un izstāstot dziesmas “pasītes” datus (Filmēt drīkst ar jebkuru filmēšanai piemērotu viedierīci, horizontālā variantā. Nedrīkst izmantot skaņu pastiprinošas ierīces.);
  5. līdz 2020. gada 29. jūnijam jāaizpilda un jānosūta pieteikumu, tajā ievietojot sava video Youtube vai failiem.lv saiti. Pieteikuma anketa atrodama šeit: https://go.mediabox.lv/3c1qiuQ

Piedalīties aicināti interesenti dažādās vecuma kategorijās: 7-12 gadi, 13-18 gadi, 19-… gadi. Attiecīgi vecuma grupām notiks arī izvērtēšana. Dalības maksa konkursā ir 15 EUR, taču, ja tiek filmēts teicējs – dalības maksa netiek piemērota, tādējādi atbalstot un veicinot tradicionālās dziedāšanas pārmantojamību un ceļot godā dzīvās tradīcijas nesējus.

Žūrija

Konkursa dalībnieku sniegumu vērtēs žūrija: Latvijas Kultūras akadēmijas rektore, etnodziedātāja Rūta Muktupāvela, etnomuzikologs Valdis Muktupāvels, grupas “Auļi” mūziķis un studijas “Lauska” producents Kaspars Bārbals, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas etnomuzikoloģijas nodaļas studente, tradicionālās mūzikas dziedātāja Diāna Logina.

Vērtēšana

Sekojot konkursa Nolikumam, vērtēšanas kritēriji ir: attieksme pret tradīciju un tradicionālo dziedāšanu, dziedājums – stila izjūta, novada īpatnībām atbilstošas vokālās tehnikas, teksta savirknējums un satura atklāsme, kā arī spēja paust „pasītes” saturu un pieteikumu par sevi vai teicēju.

Piedaloties konkursā, dalībnieki iegūs jaunu pieredzi un saņems ne tikai gandarījumu par savu ieguldīto darbu, bet arī tradicionālās mūzikas speciālistu ieteikumus. Veiksmīgākie dalībnieki iegūs iespēju ierakstīt savu vai teicēja dziedājumu profesionālā skaņu ierakstu studijā “Lauska”, kā arī piedalīties tradicionālās mūzikas pasākumos, uz kuriem pēc konkursa aicinās tā organizatori. Visi tradicionālās dziedāšanas teicēji un to pieteicēji saņems speciālās balvas no Eiropas Parlamenta komitejas viceprezidentes Daces Melbārdes.

Konkursu rīko mūzikas pedagoģe, JVLMA Etnomuzikoloģijas nodaļas studente, vokālās studijas “Tev un man” vadītāja Igeta Ozoliņa sadarbībā ar Austras biedrību un tās pārstāvi Inesi Muižnieci.

Informācija par konkursu un tā nolikums atrodams mājas lapā: www.austrasbiedriba.lv.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

*

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.