Dekupāža: Lietišķās mākslas izstāde Kultūras un atpūtas centrā IMANTA

Publicēts:


Kultūras un atpūtas centra direktore Aija Dziedātāja dekupāžas meistares Nataljas Vorobjovas ekspozīciju DEKUPĀŽA redz kā iedvesmas avotu, kas rosina pievērsties radošām izpausmēm ar iespēju izveidot oriģinālu, košu un krāsainu ofisa vai mājas atmosfēru, iepriecināt sevi un draugus. Ierosmi dekupāžas darbiem var sniegt it viss. Dārzs, māja, ceļš, mežs un jūra. Bērni, dzīvnieki, pasakas un pat Bībeles stāsti.

Senais lietu un priekšmetu izrotāšanas veids liek veidot jaunas kompozīcijas , piemeklēt materiālus un pārdomāt krāsu gammu jauniem un krāšņiem dizaina priekšmetiem Vintage stilā

Izmantojot papīru, iespējams radīt šedevru uz jebkuras virsmas. Ar dekupāžas palīdzību pilnīgi jaunu, ekskluzīvu izskatu, pārveidojot interjeru un demonstrējot izteiktu individualitāti, iegūst trauki, keramika, sveces, apģērbs, apavi, somas, galantērija, pulksteņi, spoguļi, pakaramie, mēbeles un sienas.

Dekupāža

Dekupāža uz traukiem

Dekupāžas tehnika jebkuram priekšmetam vai lietai ļaus izskatīties oriģināli, piešķirot tai īpašu noskaņu. Dekupāžai pakļaujas daudzveidīgu materiālu klāsts. Tehnika pieļauj ādas un koka apstrādi, akmeņu apgleznošanu, izskatās īpaši uz auduma, floristikas elementiem, uz traukiem un dāvanām. Dekupāžas tehnikā iespējams veidot arī krelles, rotas un mājas interjeru. Īpašais rokdarbu veids , kas krāšņi izceļ dažādus materiālus un faktūras, bieži vien rada maldinošu iespaidu, jo izskatās pēc apgleznotas virsmas, kuras pamatā izgriezti un uzlīmēti dizaina elementi.

Pirms sākt darbu dekupāžas tehnikā, nepieciešams izvēlēties virsmu un izmantojamos materiālus, kurus ikviens var atrast savās mājās. Rokdarbi vairs nav tikai omīšu aizraušanās, bet gan iespēja jauniem cilvēkiem veidot oriģinālus mākslas darbus. Šīs senās izrotāšanas tehnikas pirmsākumi, kas mūsdienās atkal populāra, meklējami vēl viduslaikos. Dekupāža – no franču valodas vārda découper, nozīmē – izgriezt, veidojot papīra aplikācijas uz dažādām plaknēm. Attēlu viegli pārnest no salvetes, atklātnes, avīzes vai žurnāla uz jebkuru izvēlētu virsmu, pēc tam fragmentu pārklājot ar laku vai līmi. Dekupāžas mērķis ir panākt oriģinālgleznojuma efektu uz dekorējamās virsmas. Saistošais rokdarbu veids XVII gadsimtā aizrauj Itālijas un Francijas meistarus, vēl pirms četriem gadu simtiem veiksmīgi imitējot Eiropas mēbeles, kas ir ļoti pieprasītas, jo maksā lētāk par oriģinālu. Dekupāžu savos darbos izmanto arī Anrī Matiss un Pablo Pikaso.

Istāde DEKUPĀŽA Kultūras un atpūtas centrā IMANTA, Anniņmuižas bulvārī 29. Tālrunis: 67442584

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

*

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.