Zāļu tirgus Doma laukumā (2011)

Publicēts:


Jāņi Rīgā vienmēr sākas ar Zāļu tirgu un lustīgu ielīgošanu. Šogad 300 amatnieku un dabisko pārtikas produktu ražotāju 22. jūnija rīta agrumā dosies uz Doma laukumu Rīgā, lai deviņos jau uzņemtu pirmos apmeklētājus. Desmitos tirgu svinīgi ieskandinās pūtēju orķestris FANFARA. Dzidru jūnija romantiku tirgus laukumā ienesīs koklētāju ansamblis PŪT VĒJIŅI un vesela virkne tautas deju kolektīvu un koru, ar dziesmām un dejām laukumā veidojot īstu Līgo svētku priekšvakara varavīksni. Par lustīgu iepirkšanos gādās akordeonistu ansambis OPUSS un HĀGENSKALNA MUZIKANTI, ik pa brīdim uzlaižot pa kādam draiskam dancim.

Šogad Zāļu tirgū arī Rīgas miesnieka produkcija. Visas dienas garumā Raimonds Bergmanis piecās kārtās izspēlēs konkursa jautājumus par Jāņu tradīcijām un vētīs gaļas produktu pagatavošanas noslēpumus. Konkursa uzvarētāji saņems dāsnas Rīgas miesnieka balvas. Būs danči, Līgo dziesmas, vaiņagu pīšana un varena tirgošanās.

Jānis atkal uz Zāļu tirgu Rīgā ved krāsaino Latgales keramiku. Glazūra podiem un svečturiem viņam dzidri zeltaina kā medus un zila kā debess. Tirgus smaržo pēc vasaras, Jāņu siera, labas žāvētas gaļas, siera, dejām, dziesmām un priecīgas vasaras.

Zāļu tirgū dzersim Valmiermuižas pils alu un savās Jāņu tradīcijās dalīsimies ar diriģentu Jāni-Ivaru Cinkusu. Alu un sieru vedīs saimnieks uz Zāļu tirgu, burkānus un rabarberus no pašu dārza. Arī zvejnieki, tie kas vairākās paaudzēs dzīvo pie jūras, taisās uz tirgu, lai pircējiem galdā liktu reņģes, lučus, vimbas, salakas, brekšus, karpas un zandartus. Zāļu tirgū varēs nogaršot ekoloģiski tīros pārtikas produktus, iegādāt dāvanai amatnieku darinājumus un ielīgot Jāņus gods godam. 15.45 uz Zāļu tirgus skatuves – vokāli instrumentālā grupa APVEDCEĻŠ.

Zāļu tirgus Konventa sētā

Šogad Zāļu tirgus no 9.00 līdz 17.00 arī Konventa sētā.

Ikvienam latviešu saimniekam Jāņi sākas ar ar Zāļu tirgu. Tirgus rītā viņš celsies līdz ar gaismu, pabaros lopus, vistas, zosis, pīles un tītarus. Un tad prom ! Vakarā iedzers kausiņu alus un vedīs sievu mājās, lai savējiem vītu vainagus un cienātu ar Zāļu tirgus labumiem.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

*

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.